Wersja dla osób niedowidzących

6 latki integracyjne

Przetwory na zimę
02.10.2017

Jesień to nie tylko kolorowe liście spadające z drzew.... To również czas na przetwory. My już wiemy, jak pomóc rodzicom w przygotowywaniu zapasów na zimę. Kiszenie ogórków i kapusty sprawiło nam wiele radości. Wzbogaciliśmy się o nową umiejętność kulinarną, którą z pewnością zaskoczymy nie jedną osobę. Ponadto, dowiedzieliśmy się, że kiszona kapusta i ogórki dostarczą nam sporej ilości witaminy c, dzięki której wzmocnimy swoją odporność i z całą pewnością nie będziemy chorować. 

 
Zdjęcie nr 1.
Najpierw na dnie układamy koper
 
Zdjęcie nr 2.
Obieramy czosnek i wrzucamy kilka ząbków do słoika
 
Zdjęcie nr 3.
Zosia w pełni skupiona na umieszczaniu ogórków w słoiku
 
Zdjęcie nr 4.
Czasami do lepszego rozmieszczenia ogórków  potrzebne jest trochę siły.
 
Zdjęcie nr 5.
Sprawdzenie jakości towaru. Mmm.. pycha!
 
Zdjęcie nr 6.
Woda, sól i gotowe! 
 
Zdjęcie nr 7.
Efekt końcowy naszej pracy
 
Zdjęcie nr 8.
Przy kiszeniu kapusty bardzo ważne jest, by dobrze ją ugnieść. To bardzo nam się podobało.
 
Zdjęcie nr 9.
Umieszczamy kapustę w słoikach.
 
Zdjęcie nr 10.
Nasze gotowe przetwory z własnoręcznie wykonanymi etykietami.
 
Zdjęcie nr 11.
I na koniec gimnastyka z przetworami.   
 
Linki
1% dla OPP
BIP Akademia
Kalendarium
Strona powstała w ramach projektu "Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej we Wrocławiu" współfinansowanego
ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego


CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA