Wersja dla osób niedowidzących
Rozpoczynamy wielkie przygotowania do niezwykłego wydarzenia!
09.05.2024

Rozpocznijmy wspólnie naszą podróż ku Godności! Zapraszamy na niezwykły koncert "Kroki do Godności" z udziałem zespołu Arka Noego, który odbędzie się 9 maja 2024 o godzinie 19:00 w Kościele Łaski pw. św. Andrzeja Boboli w Miliczu.

Marcowa asystentura w MSPDiON
15.04.2024

Za nami marzec, pora więc na podsumowanie kolejnego miesiąca wsparcia udzielanego w naszej organizacji osobom z niepełnosprawnościami przez asystentów. 

"Seniorzy w formie" wystartowali z kolejnymi zajęciami
12.04.2024

Zapraszamy do zapoznania się z relacją z pierwszych zajęć hortiterapii dla seniorów, które odbyły się wczoraj w otoczeniu niezwykłej natury i przy sprzyjającej pogodzie.

Marcowe zajęcia sportowo-kulturalno-społeczne
08.04.2024

Śpieszymy do Was z relacją marcowych zajęć sportowo-kulturalno-społecznych! Ubiegły miesiąc obfitował w wiele aktywności, kiedy to uczestnicy mieli okazje spędzić czas na różnorodnych zajęciach stacjonarnych, jak i wyjazdowych.

WYNIKI - Zapytanie ofertowe z dnia 19.03.2024
04.04.2024

Organizacja zakwaterowania wraz z wyżywieniem "Wyjazdowych siedmiodniowych warsztatów ogólnorozwijających dla małych dzieci i ich rodzin"

WYNIKI - Zapytanie ofertowe z dnia 15.03.2024
04.04.2024

Organizacja zakwaterowania wraz z wyżywieniem "Wyjazdowych siedmiodniowych warsztatów ogólnorozwijających dla małych dzieci i ich rodzin"

Strona Główna

Konkurs kulinarny
01.04.2015

Święta Wielkanocne prócz swojej symboliki, mają swoje tradycyjne potrawy, z których część jada się właściwie tylko przy okazji tychże świąt. O tym jak bogate jest wielkanocne menu była okazja przekonać się u nas 1 kwietnia, podczas finału wielkanocnego konkursu kulinarnego „Zdrowo i kolorowo”.

Do konkursu zgłosiło się trzynaście ekip szkolnych i przedszkolnych z naszej placówki, oraz pracownia kuchenna Środowiskowego Domu Samopomocy. Wśród konkursowych potraw dominowały potrawy na bazie jajek przyrządzone na różne sposoby, ale był też m.in. chleb, różnorakie sałatki, galareta w kształcie jajek, makaron faszerowany, a nawet pizza wielkanocna. Ocena konkursowa odbywała się na podstawie degustacji, nie mogło być inaczej. W związku z tym jury miało pełne usta roboty. Oceniający nie mieli łatwo, bo nie dość że trzeba było wszystkiego spróbować, a potraw było niemało, to na dodatek pyszności musiały zostać ocenione. Zdecydowano się na przyznanie trzech równorzędnych pierwszych miejsc. Laureatami zostały: oddział VII, który przygotował pasztet świąteczny, ZRW E za pieczony własnoręcznie chleb, oraz przedszkole specjalne z rocznym obowiązkowym przygotowaniem przedszkolnym za muffinki. Drugie miejsca przyznano grupom ZRW A, B, C, D, 3-latkom, 4-latkom A i B, 5-latkom, 6-latkom, oddziałom VIII, X i XI oraz Środowiskowemu Domowi Samopomocy. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni dyplomami, nagrodami książkowymi i grami edukacyjnymi, a zwycięzcy otrzymali dodatkowo vouchery do KOM-u i na kręgielnie. Nagrody ufundowała rada rodziców i DORW. Po dekoracji odbyła się prawdziwa uczta. O tym jak było pysznie świadczy fakt, że ze stołów w mig wszystko zniknęło. 

Zdjęcie nr 1.
Przygotowania do konkursu uczniów z oddziału X

Zdjęcie nr 2.
Kasia i Damian przygotowują farsz

Zdjęcie nr 3.
Kasia i Lucjan wypełniają makaron farszem

Zdjęcie nr 4.
Przygotowania do konkursu 5-latków

Zdjęcie nr 5.
5-latki postawiły na słodkości

Zdjęcie nr 6.
Pracy było co niemiara, ale jak się później okazało nie poszła na marne

Zdjęcie nr 7.
Przedszkolaki z grupy 4-latków B zdecydowały się przygotować jajka, również z galarety

Zdjęcie nr 8.
Filip ze wsparciem pani Pauliny kroi produkty, i jak widać sprawia mu to sporą frajdę

Zdjęcie nr 9.
Skupienie przedszkolaków jest nieprawdopodobne, najwyraźniej zajęcia kulinarne bardzo im służą

Zdjęcie nr 11.
4-latki B z dumą prezentują swoje kulinarne dzieło

Zdjęcie nr 12.
Prezentacja konkursowa, pani Asia prezentuje pizzę wielkanocną

Zdjęcie nr 13.
6-latki podziwiają sałatkę świąteczną

Zdjęcie nr 14.
Stoły z prezentowanymi potrawami prezentowały się bardzo efektownie

Zdjęcie nr 15.
Przedszkolaki z grupy 4-latków A odbierają nagrodę z rąk pań dyrektorek

Zdjęcie nr 16.
Nagroda dla 5-latków

Zdjęcie nr 17.
Dyrektor Joanna Stachowiak wręcza nagrodę grupie 4-latków B

Zdjęcie nr 18.
Kamila w imieniu grupy ZRW otrzymuje nagrodę z rąk dyrektor Anny Dzieciuchowicz

Zdjęcie nr 19.
Kacpra odbiera nagrodę w imieniu swojej klasy

Zdjęcie nr 20.
Jedna z konkursowych potraw, prawda, że wygląda smakowicie

Zdjęcie nr 21.
Za ten, własnoręcznie pieczony chleb grupie ZRW E przyznano pierwsze miejsce

Zdjęcie nr 22.
Ten pasztet wykonany przez uczniów z oddziału VIII dał im pierwsze miejsce

Zdjęcie nr 23.
Degustacja to prawdziwy gwóźdź programu, Karinie bardzo smakowało

Zdjęcie nr 24.
Helena też wyglądała na zadowoloną z degustacji

Zdjęcie nr 25.
A w oczach Gabrysi widać było zachwyt, pewnie również dlatego, że postawiła na degustację słodkości

 

Linki
1% dla OPP
BIP Akademia
Kalendarium
Strona powstała w ramach projektu "Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej we Wrocławiu" współfinansowanego
ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego


CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA