Wersja dla osób niedowidzących

Oddział X (klasy IV-VI)

Konkurs kulinarny
21.12.2016

Dnia 21 grudnia tj. środa uczniowie z oddziału X robili zdrowe muffinki. Z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych oraz zdrowych dodatków takich jak żurawina, suszona śliwka, słonecznik wymieszali pyszne babeczki. Upiekli je w foremkach w kształcie choinek i gwiazdek . Udekorowali wiórkami kokosowymi lukrem pomarańczowym i prosem. Mamy nadzieje że wszystkim będą smakować. Wszyscy zajęli  pierwsze miejsce. Otrzymaliśmy nagrodę  grę „Zgaduj –zgadula”. 

Muffiny
Składniki:
2,5 szklanki otrąb (najlepiej owsianych)
5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub pszennej razowej
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
0,5 łyżeczki cynamonu
słonecznik łuskany garstka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka cukru
1 łyżka oliwy
1 szklanka mleka
2 jajka
 
Wykonanie:
 
Suche składniki mieszamy w jednej misce, 
mokre składniki w drugim naczyniu.
 Następnie przelewamy płynne składniki do miski
z suchymi i energicznie mieszamy całość łyżką. 
Ciasto przekładamy do formy do muffinów,
 wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 200 
stopni przez 20 minut 
- do lekkiego zarumienienia się babeczek.
 
Zdjęcie nr 1.
Kacper przygotowuje mokre składniki
 
Zdjęcie nr 2.
Adrian i Eryk mieszają składniki
 
Zdjęcie nr 3.
Adrian i Kacper wspólnie pracują 
 
Zdjęcie nr 4.
Muf finy już w foremkach 
 
Zdjęcie nr 5.
Adrian dekoruje upieczone muf finy
 
Zdjęcie nr 6.
Gotowe na konkurs
 
Zdjęcie nr 7.
Dyplom
 
Linki
1% dla OPP
BIP Akademia
Kalendarium
Strona powstała w ramach projektu "Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej we Wrocławiu" współfinansowanego
ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego


CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA