Starsze aktualnościSmacznie w MSPDiON Magia, czar a zwłaszcza zapach nadchodzących świąt Bożego Narodzenia rozchodził się w budynku MSPDiON, 19.12. 2018r. Tradycją już jest coroczny konkurs kulinarny, w którym udział biorą grupy przedszkolne i szkolne. Kolejny raz jury stanęło przed wielkim wyzwaniem. Potrawy przygotowane przez tych najmłodszych i nieco starszych kucharzy, zadowoliłyby nawet wybredne podniebienie samej Magdy Gessler. Hasłem tegorocznego konkursu był „Wigilijny Stół”. Na naszym stole królowały więc misy z makiełkami, kutiami, drożdżowymi różami z makiem, obok pyszniły się pierniki i pierniczki w przeróżnych wersjach, robione tradycyjnie jak i w innych mniej zwyczajowych wydaniach – znalazł się więc piernik fasolowy, czy z dodatkiem majonezu. Jury zostało zadziwione również zwyczajnym śledziem, który w wydaniu naszych mistrzów wcale zwyczajny nie był, krył się pod pierzynką, w kształcie karpia, w roladzie buraczkowej lub w zachwycających smakiem sałatkach. Jak już jesteśmy przy sałatkach to wspomnieć należy, może nie o goszczącej na wszystkich wigilijnych stołach, sałatce z pora - radzimy włączyć ją do menu… Grzyby również były zaskoczeniem, panierowane pieczarki, gwiazdki z nadzieniem pieczarkowym. Fasola znalazła się nie tylko w pierniku ale również w nadzieniu krokietów, a inne warzywa ukryły się w sakiewkach z ciasta francuskiego. Po burzliwych naradach 11 osobowe jury złożone z przedstawicieli zarządu stowarzyszenia, księgowości, działu medycznego, kuchni, dyrekcji, parafii Św. Andrzeja Boboli, pedagogów, przyznało 17 pierwszych miejsc w dziewięciu kategoriach: mistrz dekoracji, najlepszy smak, najsmaczniejszy wypiek, zdrowo i kolorowo, ma to „coś”, pomysłowość, najwierniejszy związek z tradycją, największe wrażenie artystyczne, oryginalne produkty. Trud włożony w przygotowanie pyszności został doceniony. Zwycięzcom wręczono dyplomy i nagrody, które sprawiły dużo radości.
|